Bruksizam - što je, kako nastaje i kako ga liječiti

Autor: Josip Martić

12. ožujka 2024.

BRUKSIZAM

ŠTO JE, KAKO NASTAJE I KAKO GA LIJEČITI

 

Sigurno ste se bar jednom u životu susreli sa škripanjem zuba, bilo da ste čuli nekoga od ukućana kako to radi tokom sna ili ste možda upravo vi bili ti koji škripite a vaši ukućani su vas na to upozorili.

Bruksizam je stanje karakterizirano škrgutanjem, stiskanjem ili škrgutanjem zubima, koje se obično javlja nenamjerno tijekom sna. Izrazito je neugodno za slušanje jer stvara neugodan zvuk koji kod većine ljudi stvara nelagodu. Osim što je neugodan za slušanje, može ostaviti i neke trajne posljedice.

Za vas smo napravili kratak pregled ovog stanja kako bi ste ga što bolje upoznali i znali se suočiti sa njima. Krenimo!

 

UZROCI

 Bruksizam može biti uzrokovan nizom čimbenika, uključujući stres, tjeskobu, nepravilno postavljene zube, poremećaje spavanja poput apneje za vrijeme spavanja ili čak određene lijekove i tvari poput kofeina ili alkohola. To također može biti podsvjesni odgovor na emocionalnu napetost ili potisnutu ljutnju.

 

UČINCI NA TIJELO I ZDRAVLJE

Bruksizam može dovesti do raznih negativnih učinaka na zdravlje zubi i opću dobrobit cijelog tijela. Uobičajene posljedice uključuju istrošenu zubnu caklinu, osjetljivost zuba, bol ili ukočenost čeljusti, glavobolje, bolove u ušima, poremećaj spavanja i upalu mišića lica. U teškim slučajevima može doprinijeti poremećajima temporomandibularnog zgloba (TMJ).

 

OŠTEĆENJA

Ponavljajuće škripanje i stiskanje bruksizma može uzrokovati značajna oštećenja zuba, što dovodi do lomova, lomljenja, izravnavanja ili čak labavljenja zuba tijekom vremena. Također može pridonijeti razvoju poremećaja TMZ-a, što rezultira bolovima u čeljusti, zvukovima škljocanja ili pucketanja i poteškoćama pri otvaranju ili zatvaranju usta.

 

LIJEČENJE

Liječenje bruksizma obično je usmjereno na rješavanje temeljnih uzroka i ublažavanje simptoma. To može uključivati ​​tehnike upravljanja stresom kao što su vježbe opuštanja, kognitivno-bihevioralna terapija (CBT) ili savjetovanje za rješavanje tjeskobe ili emocionalnih stresora.

Osim toga, nošenje posebno prilagođenog štitnika za zube ili udlage tijekom noći može pomoći u zaštiti zuba od daljnjeg oštećenja stvarajući barijeru između gornjih i donjih zubi. Ovo je najbrže i najdjelotvornije rješenje jer se rezultati vide odmah te se na taj način odmah sprečavaju mehanička oštećenja zuba koja su nepovratna.

 

Iako ne postoji konkretan lijek za izlječenje bruksizma, često se može učinkovito liječiti odgovarajućim intervencijama. Identificiranje i rješavanje temeljnih okidača, prakticiranje dobre higijene spavanja i korištenje zaštitne udlage može pomoći u smanjenju učestalosti i ozbiljnosti epizoda bruksizma, ublažavanju simptoma i sprječavanju daljnjeg oštećenja zuba i čeljusti.

 Rana intervencija može pomoći smanjiti utjecaj bruksizma na zdravlje zubi i ukupnu kvalitetu života.

Udlaga za hrkanje SILENSOR-SL